Pyreneer

 

En god familie-, selskabs- og vagthund.

Skrevet af: Grete Svendsen, Kennel Hvidbjørn.

Som navnet siger, stammer pyreneerhunden fra den franske side af Pyrenæerne, bjergkæden der adskiller Spanien fra Frankrig.

Her er den gennem århundreder blevet brugt til at beskytte fåreflokkene mod såvel bjørne og ulve som mod 2-benede tyveknægte.

 

Pyreneerhunden skulle arbejde ret selvstændigt, uafhængigt af hyrden. Den skulle også af sig selv omgås de letskræmte får på en måde, så den ikke uroede dyrene unødigt. Disse forhold har skabt en intelligent race, der ikke har svært ved at lære, men som foretrækker selv at bestemme og ikke er specielt samarbejdsvillig, og 100 % lydig bliver den aldrig. Det er samtidig

en race, der oftest har en rolig og overlegen adfærd.

 

Den flotte, hvide pels kræver forbavsende lidt pasning i det daglige. Pelsen er nærmest selvrensende, og børstning 1 – 2 gang om ugen vil holde den pæn. Den bliver ikke mere snavset, fordi den er hvid, det ses bare mere.

 

Pyreneerhunden er stor og kraftig bygget uden at virke tung. Tværtimod skal den give indtryk af en vis elegance, og den skal bevæge sig let og smidigt. Skulderhøjden er for tæver 65-75 cm. Og for hanner 70-80 cm. Dens kraftige hvide pels er hvid eller hvid med aftegning i grå, gul eller orange.

 

En pyreneerhund har mere behov for at komme ud og få nye indtryk end for egentlig motion. Dens motionsbehov må nok betegnes som middel, men der findes både pyreneerhunde, der er tilfredse med en halv times tur en gang eller et par gange om dagen, og pyreneerhunde, der gerne følger sin ejer på mange timers vandretur. Det ligger i generne hos de forskellige pyreneerfamilier.

 

Pyreneerhunden er en udpræget familiehund og meget børnevenlig. Dens størrelse, sammen med dens uafhængige temperament gør, at det kan være svært at gå løs med den, og hvis det er vigtigt for en hundeejer at kunne dette, så er det ikke en pyreneerhund, man skal anskaffe.

 

Ejeren skal være meget konsekvent i sin opdragelse uden at være hård.

For så stor en hund er det også vigtigt, at den bliver godt socialiseret og kommer ud og møder fremmede mennesker.